antioxidanter
















































- hitta lite antioxidanter på min pw!

För att få en inblick i vad antioxidanter är ska jag nu försöka förklara det. 

Antioxidanter har en förmåga att motverka oxidation(tar upp syre saktare). Antioxidanter ger därför mer syre åt din kropp och muskler som verkligen behöver denna syre!
Antioxidanter är ämnen med en kemisk struktur och dessa har vi redan i vår kropp som hormoner och enzymer MEN vi måste komplettera med hjälp av livsmedel för att skapa ett starkt skydd. Dom skyddar kroppens celler mot oxidation som kan skada cellens yta, förändra dess DNA eller helt enkelt döda cellen. Om oxidanterna blir "för många" kan detta leda till sjukdomar. Ät därför mycket av detta för att stärka din kropp!
För att vår kropp skall fungera krävs syre från luften. Utan syre fungerar inte cellernas ämnesomsättning. Maten vi äter och syret vi andas in omvandlas genom ämnesomsättningen till energi, koldioxid, vatten och kväve.

Oxidanter bildas genom att vi andas in giftiga ämnen från miljön som kallas för "fria syreradikaler" som gärna vill bilda nya kemiskaföreningar med det de stöter på i kroppen. Och vi behöver förvissoligen för att kemiska reaktioner i kroppen ska ske men som sagt så har man för mycket oxidanter skadas cellerna om inte antioxidanterna skyddar dom. Man kan drabbas av

  • Hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Cancer.
  • Parkinson och Alzheimers.

 

Oxidanter kan påskynda vårt åldrande och en kost naturligt rik på antioxidanter kan förebygga det. Det för livet nödvändiga syret är därför både vän och fiende.
Får vi i oss tillräckligt med antioxidanter som kan neutralisera oxidanter tros att allvarliga sjukdomar och förtidigt åldrande kan förebyggas
Alltså för att sammanfatta det hela så skyddar antioxidanterna vår kropps celler och gör oss starka. 

Pekannötter  

Pistaschnötter

Plommon

Blåbär

Hallon

Mandel

Dadel

Jordgubbar

Russin

Cashewnötter

Avokado

Apelsin

Macadamianötter

Broccoli

Grapefrukt

Potatis

Morot

Rädisa

Kiwi

Celeri

Isbergssallad

Tomat

 

Vattenmelon
Citrusfrukter
Granatäpple
Te/grönt te


Här har ni antioxidanter som man kan hitta i det mesta men jag tycker att vi är dåliga på att äta färsk frukt och bär!Två viktiga antioxidanter är C-vitamin och E-vitamin. Båda är viktiga för kroppen men skiljer sig åt var i kroppen de kan verka genom att C-vitamin är vattenlöslig och E-vitamin fettlöslig. Fettlösliga- och vattenlösliga antioxidanter kompletterar varandra i kroppen. Kiwi är en väldigt bra frukt för detta.

Nu hoppas jag att ni har fått en fin liten inblick och varför detta verkligen är viktigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0