kolhydrater



Såhär kan det gå till när man äter för mycket kolhydrater och inte rör på sig! :D

Kolhydrater är ett annat namn för sockerarter (sackarider) som finns i olika former; monosackarider, disackarider & polysackarider. 
När det gäller föda så är det 3 energiämnen som gäller, kolhydrater, protein och fett.
Mat som innehåller socker, mjöl och stärkelse har kolhydrater. Man kan alltså säga att pasta, ris, potatis, rotfrukter,bönor, linser och grovt bröd MEN skillnaden med att dessa kolhydrater är lite bättre är för att de är långsamma kolhydrater.
Godis, läsk, kakor, vanligt strösocker och vitt bröd är snabba kolhydrater och tas lättare och snabbare upp av kroppen, detta blir alltså fortare ditt överflöde av fett.
Kolhydrater förbränns lättare av kroppen än vad fettförbränning gör eftersom det kräver mindre syre. När man får i sig för många snabba kolhydrater höjs blodsockernivån eftersom det snabbt spjälkas ner till glukos som rör sig ut i blodet och detta resulterar i att man snabbt blir hungrig igen.
Långsamma kolhydrater fungerar motsatt, det krävs mer spjälkning och tar längre tid och sätter sig inte på kroppen lika lätt!

För dom som tänkte som jag att "pasta lägger sig som en degklump i magen" och bidrar till mycket dåligt har både rätt och fel. Rör man inte på sig så kan man inte äta hur mycket och för ofta. Men rör man på sig 3-4gånger i veckan kan man i stort sig äta vad som helst i måttliga mängder.
Vill man dessutom maximera sina glukosnivåer i musklerna och få energi till träning så ska man äta långsamma kolhydrater och kolhydratuppladda genom att äta stärkelserik mat som till exempel pasta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0