frukosten - dagens viktigaste mål

Frukosten är den viktigaste måltiden om du vill gå ner i vikt då detta har en väldigt stor roll i hur mycket du kommer orka över dagen. Det är här du kommer få all energi ifrån.
Därför är det viktigt att äta frukost fast du inte är hungrig för annars blir du bara trött och slö tidigt på formiddagen, och får du inte i dig detta så ökas riskerna till att du blir sugen på något frestande såsom snacks eller annat sötsug.
Utan frukost fungerar både hjärnan och musklerna dåligt. Det handlar om att ha en balans mellan fett, protein och kolhydrater. Därför passar havregrynsgröt, grovt bröd med frön eller musli med bär jättebra. Kan även lägga till ett ägg som är ett bra proteintillskott (i lagom mängder)
Är du en sån som hellre äter yoghurt till frukost kan du lika gärna lägga till linfrön, pumpakärnör, havre och även katrinplommon då detta innehåller mycket fibrer och nyttigt fett som är bra för att sänka blodfetter (lagras fett i blodkärlen som leder till propp).

Det är bevisat att människor som äter en stor frukost mår bättre både fysiskt och psykiskt än de som äter lite eller inget alls på morgonen och de går även ner i vikt. Det man ska satsa på är fiber, frukt, lite grönt, mjölkprodukter och magert pålägg på mackan som inte ska vara en ljus variant. Har man svårt med detta och tror att man måste välja den riktigt mörka lingonbrödslimpan som finns i affärerna behöver ni inte göra det, välj någon mellanmörk med frön på istället för det går lika bra. 

Du kan inte äta för mycket frukost, bara för lite. Av de som tror att de kan gå ner i vikt utan frukost för att dom tänker att man minskar kaloriintaget har fel. För många förstår inte att den stora frukosten du äter på morgonen är det du hinner förbränna under hela dagen! Blandar du motion och en stor frukost förbränner du under hela dagen eftersom du satt igång kroppen på morgonen.

"ät frukost som en kung, är lunch som en prins och ät middag som en fattiglapp"

Här kommer några frukostfällor som bara gör det svårare för dig:

Juice
– lätt hänt att för stor mängd slinker ner, 1 dl är lagom men ät helst lite färsk apelsin istället.                  
Ljust fiberfattigt bröd – mättar dåligt, du måste äta många skivor för att bli mätt och blodsockret höjs onödigt mycket vilket inte underlättar viktnedgång. Grovt bröd med hela korn, gärna bakat på surdeg är bäst.   
Marmelad – ger en snabb sockerkick som höjer blodsockret och ger tomma kalorier. Hoppa över helt och hållet. 
Fruktyoghurt- innehåller mycket socker. Välj naturell yoghurt, gärna med snälla bakterier i.                    
Socker i te och kaffe – tomma onödiga kalorier. Det är faktiskt förbjudet att äta sockerbitar till frukost säger dietisten.                                                                                                                                                  
Fet ost – innehåller många extrakalorier. Välj en nyckelhålsmärkt ost med 17% fett.


Vad man istället kan välja är:

Leverpastejmacka och lättfil.
Yoghurt med grapefrukt och honung (lite honung eftersom det är socker i det)
Ägg med knäckebröd med gurka eller paprika
Knäckebröd med mager mjukost och skinka med grönsak på
Musli med färska frukter och bär
Havregrynsgröt
Yoghurt med päronbitar eller äppelbitar

Allting beror på vilken diet man går efter men huvudsaken är att det är så lite socker som möjligt! varför jag skriver det är för att jag har fått ett överskott av socker i min kropp och ska därför äta så lite socker som möjligt men ett litet kolhydratintag måste man ändå ha. Om man går efter LCHF-dieten tar man inte lättfil eller lättyoghurt utan det med mest fett i. Samma gäller mjukost, creme fraiche, mjölk osv. Men jag klarar inte av att äta så fettigt på morgonen.

Alltså - var inte rädd att äta frukost för detta är det första du förbränner på dagen då det förbränns hela tiden under dygnet.
Jag har inte varit en storätare på frukostar innan men den jag åt imorse höll mig mätt fram till 15-tiden men då tog jag såklart mellanmål.
Man säger ju att man ska äta små portioner och ofta men äter du då en stor frukost behöver du inte äta en så stor lunch och kvällsmiddag och däremellan kan du ta jordgubbar, ett äpple/banan eller nötter till mellanmål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0