Big Buddha

Som jag skrev innan så hade det väl varit lite spännande att läsa om olika kulturella saker här så här kommer lite info om Big Buddha:

En liten bit utanför Phuket town, mellan Kata och Chalong finns berget Nakkerd Hills som är det högsta i Phuket. Högst upp på detta berg började man påbyggnaden av Buddha år2004 och än håller man på. Som ni ser på bilderna nedanför kan man köpa plattor och hjälpa till i byggnaden och vad vi såg är det tusentals plator kvar som väntar på att bli en den av Buddha. Buddhan är 45m hög, 25m bred och är då täckt av marmor som lyser väldigt vackert i solen vilket gör det till en symbol för hopp.
Det vackra med platsen är att det är en 360graders utsikt över Patong, Kata, Karoon beach och de andra stränderna runt om, man ser allt och även hela Phuket town och halva Andaman havet!

Historien bakom den gigantiska statyn började för 10år sedan när ett gäng vänner vandrade genom skogen i Nakkerd Hills och fann då denna fantastiska utsiken uppe på berget och då kom de på idéen att göra den perfekta platsen för en "viewpoint" och som skulle få en sån stor betydelse för Phuket som att ha den vackraste platsen för solnedgången, och vad kan inte betyda mycket för thailändska buddhister om inte en stor Buddha?
Självklart fanns det både upp och nergångar med bygget, det krävdes en hel del för att få tillstånd men efter ett litet tag var papprena klara och byggandet började.
Hur dom har fått råd med det beror på att alla verkar vilja vara en del av bygget, lokalbefolkningen, turister, organisationer m.m.
Nedanför Big Buddha står en mindre Buddha i 22ton mässing och kostar runt 8miljoner bath och är redan klar. Denna kommer att överskuggas av den stora Buddhan som kostar runt 30miljoner bath men hittils har dom fått lite över 20miljoner bath och i räkningarna visar det sig att dom inte ligger back utan alltid har ett steg före. 

När vi var där fanns det även ett litet hus med massvis med mindre Buddhas, bönetillfälle, där man kunde köpa souvinirer, bilder över hela projektet och såklart den vackra utsikten!

Varför och en annan orsak till bygget handlar om att den lilla Buddhan kommer att ägnas åt Drottningen Sirikit, medan den stora Buddhan kommer att ägnas åt Kung Bhumibol för att fira sin 80årsdag.
Man beräknar ungefär 1år kvar av bygget men platsen är redan väldigt känd och lockande för turister, ca 1000personer om dagen besöker Big Buddha. Den mest kända besökaren hittils är Prinsessan Ubol Ratana Rajakanya, när det var en bönecermoni vid anläggningen.

Jag hoppas ni fått en liten inblick i det hela och jag tycker verkligen att Big Buddha är ett måste när man besöker Phuket. Man blir lite automatisk religös av sig av hela buddist-grejen eftersom jag själv inte är så religös av mig men oandrasidan så klarar jag mig nog ändå ;)



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0